Eieren koken
Stap 1.
Klaarzetten
|
Zet het volgende klaar:
· Zoveel eieren als je nodig hebt · Een pannetje waar je eieren in gaat koken met daarin koud water uit de kraan. · Als je wilt en die hebt een eierprikker · Een keukenwekker · Eierdopjes · Eierlepeltjes · Zout · Een bord · Een onderzetter
|
Als je een eierprikker hebt ,kun je daar mee een heel klein gaatje in het ei prikken. Om te weten of een ei nog goed is, kijk op het datumstempel van het ei. Of leg het rauwe ei in een bakje met water. Blijft het ei drijven, dan is het ei niet meer goed en moet je die niet gaan klaarmaken om te eten. |
|
Stap 2. |
Leg de eieren in het water; zodat ze net of bijna onder water liggen.
|
Stap 3
Koken
|
Zet de pan op het fornuis. Hier is het voorbeeld van een gasfornuis
Zet de afzuigkap aan
|
Stap 4.
|
Breng de eieren aan de kook door het gas op de hoogste stand aan te zetten.
|
Stap 5.
|
Als het water in het pannetje kookt, zet je de gasknop op de laagste stand.
Je ziet dat het water kookt doordat er belletjes komen; het water borrelt dan.
Let wel op dat het water blijft koken.
Je kan ook een deksel op de pan leggen: dan spat het water minder.
Zet de gasknop op de laagste stand als het water kookt.
|
Stap 6.
|
Stel met de keukenwekker het aantal minuten in dat de eieren moeten koken.
· 3 minuten koken: eigeel is vloeibaar (heet zachtgekookt) · 5 minuten koken: eigeel is dan net gestold · 7 minuten koken: eigeel is geel/groen (heet hardgekookt) |
Stap 7. |
Zet het gas uit als de keukenwekker af gaat.
Doe de afzuigkap uit.
|
Stap 8.
Ei laten schrikken
|
Doe het deksel zo op de pan dat er een kiertje overblijft. Houdt de pan en het deksel goed vast!
Giet (gelijk na het koken dus) het hete water uit de pan weg boven de gootsteen.
Zet de pan als je die even wilt neerzetten op de onderzetter.
Doe koud water in de pan. Dit alles heet: “het ei laten schrikken”. |
Stap 9.
|
Haal de eieren uit de pan en leg die op het bord.
|
Vind je het moeilijk om de warme eieren uit de pan te pakken; gebruik dan een pollepel om ze uit het water te pakken.
|
|
Stap 10.
Gekookte eieren gebruiken |
Zet elk ei in een eierdopje als je zo de tafel wilt dekken. Zet dan ook het zout en de eierlepeltjes op de tafel.
|
Het kan ook zijn dat je de gekookte eieren nodig hebt om door ander eten heen te doen. Dan hoef je de eieren niet in eierdopjes te zetten.
|
|
Stap 11.
Opruimen |
Zet de pan, de eierprikker, het bord bij de afwas. Na het eten ruim je verder op en was je af wat nodig is.
|